Starejší

Napísal: David Mihalik
Kategória: Svadobný blog Tipy a rady na svadbu

Ak plánujete svadbu už tento rok, iste ste sa so svojím snúbencom rozprávali aj na tému starejšieho. V nasledujúcich riadkoch vám preto prinášame zopár rád a tipov, aké vlastnosti by mal mať dobrý starejší, aké sú výhody starejšieho a prečo je dobré vytvoriť miesto na svadbe pre takýto typ svadobného profesionála…

Kto je to starejší a ako starejší vedie svadby?

Postava starejšieho na svadbe a jeho úloha a funkcia má pôvod v dávnej histórii. Starejší bol v minulosti niekto zo starších členov rodiny, väčšinou to však bol krstný otec nevesty alebo ženícha, ktorý mal na celej svadbe na starosti priebeh svadobnej odobierky, svadobný príhovor či zabávanie svadobných hostí.

V dnešnej dobe starejší už nemusí byť iba nejaký blízky príbuzný, na svadobnom trhu je totiž veľké množstvo profesionálnych starejších, ktorí majú veľmi široké portfólio zručností a „skillov“. Okrem toho, že dokonale poznajú všetky svadobné tradície, vedia pracovať so svadobným davom, usmerňovať, ale aj zabávať svadobných hostí, moderovať celý priebeh svadby, niektorí z nich vedia dokonca hrať na hudobné nástroje alebo spievať. Starejší býva na svadbe veľmi často odetý do kroja alebo niečoho tradičného, hlavne aby bol ľahko rozpoznateľný medzi svadobčanmi.

Aké vlastnosti by mal mať dobrý starejší?

Dobrý starejší by mal rozhodne svadobčanom spríjemňovať svadobný deň pozitívnou energiou, ktorá by mala doslova sálať z jeho príjemného vystupovania a skvelých komunikačných schopností. Improvizácia a veľké masy ľudí by mu nemali robiť žiaden problém a nečakané svadobné situácie by mal vedieť riešiť s prehľadom.

Mal by tiež vedieť osloviť a zabaviť rôzne skupiny svadobných hostí – mladých, starých, rodinu, kamarátov či deti. Dobrý starejší musí ovládať aj trošku psychológie a vedieť komunikovať a odhadnúť momentálne rozpoloženie rôznych pováh ľudí. Musí odhadnúť koho počas svadobného dňa zapájať do diania na svadbe, koho vyzvať aby povedal niečo do mikrofónu, s kým si môže dovoliť vtipkovať viac a koho radšej neprovokovať.

Tieto skúsenosti starejší nadobudne jedine praxou a preto je veľmi dôležité, aby mal skúsenosti s desiatkami svadieb, ktoré viedol, pretože jedine tak si na vlastnej koži zažil rôzne scenáre. Preto sa pri jeho výbere určite opýtajte na to, koľko svadieb už moderoval, alebo viedol a rozhodne si vyžiadajte nejaké referencie od iných mladomanželských párov. V dnešnej dobe si už starejšieho viete úplne jednoducho “preklepnúť“ na internete alebo sa opýtať na názor na svadobnom fóre.

DJ ako starejší v jednom

Nepovažujte DJ-ja, ktorý sem tam niečo na svadbe zahlási do mikrofónu za starejšieho, nakoľko sa jedná o dve odlišné funkcie. Svadobný DJ by mal mať v prvom rade na starosti hudbu či techniku a mal by mať veľmi dobrý prehľad o tom, čo sa práve deje na tanečnom parkete. Počas svadobného dňa je svadobný DJ-väčšinou za mixážnym pultom a je skôr statickým prvkom vašej svadby. Statickým v zmysle, že veľmi neopúšťa jeho mixážny pult, nie, že sa nehýbe. 🙂

Naopak starejší je viac dynamický svadobný profesionál, ktorý je všade tam, kde sa niečo deje a veľmi pohotovo reaguje na svadobných hostí a svadobné situácie. Úplne ideálne je, ak svadobný DJ hudobne sprevádza starejšieho a pracujú ako team. Ak jeden druhému pomáhajú, svadba nadobúda úplne iný rozmer, majú totiž nacvičené čo povedať a aký „podmaz“ či pieseň v konkrétnej situácii spustiť tak, aby zaujali svadobných hostí.

Potrebujem starejšieho?

Ak so snúbencom nie ste pár, ktorý si predstavuje moderovanú svadbu, tak pre vás môže byť vhodnou alternatívou šikovný DJ, ktorý je schopný do určitej miery usmerniť svadobných hostí.

Ak si však uvedomujete, že budete mať na svadbe desiatky zmätených svadobných hostí, ktorí nebudú vedieť, čo majú robiť, kam si majú sadnúť, čo sa bude diať a chcete im pomôcť sa zorientovať, uvoľniť, či zabaviť, tak je oslovenie starejšieho na mieste.

Vaša svadba, tak bude pôsobiť omnoho organizovanejšie nehovoriac o tom, že niektoré zo svadobných súťaží či aktivít, ktoré vedie starejší sú neuveriteľne zábavné a vaši hostia tak budú „all in“ zainteresovaní do diania na vašej svadbe.
Myslím si, že túto svadobnú investíciu rozhodne nebudete ľutovať.

Tip: Fotenie svadobných portrétov v deň svadby vs. mimo neho

David Mihalik